Световно предизвикателство за деца 2012

Медиите отразяват събитието

19.09.2012

Стартът

Дестинации

1. НИАГАРСКИ ВОДОПАД

2012-09-23_0758

Половината от територията на Ниагарския водопад се намира в САЩ, а другата в Канада.Висок е 54 м и е образуван преди 12 000 години. Ниагара е група масивни водопади на река Ниагара (дълга 56 км) в източната част на Северна Америка, на границата между САЩ и Канада. Водопадът се състои от три части: Хорсшу (понякога наричан Канадски водопад), Американски водопад и по-малкия Брайдъл Вейл. Макар и не особено висок, водопадът Ниагара е много широк и е най-големият в Северна Америка.

2. ХАМИЛТЪН, КАНАДА

Хамилтън е любимо място за Холивуд, за да снимат филмите си. Хокей на лед е силно развит спорт в града. 
Децата в Хамилтън се научават да карат кънки от две годишна възраст и започват да учат хокей на около четири години!
В Хамилтън има сафари парк, където можете да карате своя собствена кола (възрастните могат) през парка и да наблюдавате  лъвове, гепарди и други големи котки. Преди да тръгнете на обиколка, обаче се уверете, че всички прозорци в колата са затворени, защото това не са просто котки, които ще ви потупат по рамото.
Ако решите да ходите на училище в Хамилтън, ще ви трябва хубаво топло палто, защото училището започва през февруари, когато средната температура е -8.3C (17.1F). Времето е толкова студено, че може да замрази косата ви, ако е мокра ( да не говорим за сополивия нос ). Хамилтън кандидаства за домакин на Игрите на федерациите през 2010 г., но загубва офертата с много малка преднина от Ню Делхи. Въпреки това те са били домакини на тези игри през 1930 г. 

3. ТОРОНТО, КАНАДА

 

    Торонто Канада е най-големият град с население от 2,5 милиона и 558 държавни училища в града. Хората  от всички краища на света идват да живеят в Торонто с 49% от населението са родени извън Канада.
     В Торонто има парк, наречен "Канада земя на чудесата". В него има 12 влакчета и едно от тях - "Behemoth" се изкачва на 75 метра (240 фута), преди да падне почти право надолу и достига 125 km / h (77m/ph) в 3,5 секунди.     
    В града през 1975 г.е построена  кула, от която се вижда целия град.и е най-високото изкуствено съоръжение на Земята 553 метра (1,815 фута)  Ако пусна монета от върха на кулата, ще отнеме над 12 секунди да се удари в земята. 

4. Прелитане над океана с хидроплан

Unable to display content. Adobe Flash is required.

5. КЕЙП КАНАВЕРАЛ, САЩ

В близост се намира Космическият център Кенеди, от където се осъществяват космическите полети на САЩ. 
Първото изстрелване на ракета от Кейп Канаверал става през 1950 г.
На 16 юли 1969 г., от тук е изтреляна ракетата "Аполо 11". В тази мисия пътува Нийл Армстронг - първият човек стъпил на луната (четири дни по-късно).
На 12 април 1981 г., започва нова ера в космическите изследвания със изтрелването на първата космическа совалка - Колумбия. Колумбия е първият космически кораб за многократна употреба в историята. През 2011 г. совалката осъществи последния си полет. Тя има 135 полети в космическото пространство.
Ракетата-носител на совалката е на същата височина като Статуята на свободата, но тежи три пъти повече.

6.САНФОРД, САЩ

Санфорд някога е бил много важно пристанище за параходи. Корабоплаването е жизненоважна част от развитието на Флорида.Чрез него се доставят стоки и се осъществяват пътувания до всички части на държавата. 
В миналото, на пътниците им се е налагало да носят оръжие, за да стрелят алигатори по пътя. През 1887 г. огромен пожар изгаря голяма част от града. Учейки се от това, както и историята на трите прасенца, градът е възстановен, но този път с тухли, а не от дърво. Санфорд някога е бил най-големият доставчик на портокали в света. Земеделските производители от цяла Флорида са изпращали своите портокали тук, за да бъдат натоварени на кораби и влакове и доставени по целия свят. 
Санфорд е разположен на брега на езерото Монро. Езерото е част от река Сейнт Джон - най-голямата река в американския щат Флорида.

7. ДИСНИЛЕНД, САЩ

Дисниленд се посещава годишно от 17 милиона посетители. На територията на парка има 32 хотела и собствен разсадник за дървета. Улиците на парка се почистват всяка вечер и огромен екип (62 000 души )се грижи за подръжката на съоръженията. Най-популярното возило е "Космически кораб на Земята"

8. Прелитаме със самолет

 

Unable to display content. Adobe Flash is required.

9. ГАЛАПАГОСКИ ОСТРОВИ

Галапагоските острови са част от страната на Еквадор и са в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, биологичен морски парк и Световен биосферен резерват. Среща се игуана - сухоземна и водна. Най-голямата заплаха за животните от Галапагос идва от внедрените видове като кози, свине, кучета, котки, плъхове и магарета, които се хранят с храната и унищожават големи количества растения.

10. ПЪТУВАНЕ СЪС САМОЛЕТ

Unable to display content. Adobe Flash is required.

11. АНГЕЛСКИ ВОДОПАД, ВЕНЕЦУЕЛА

12. ДЖУНГЛАТА АМАЗОНКА 1, ВЕНЕЦУЕЛА

 

Unable to display content. Adobe Flash is required.

В Амазонка може да видите зелена анаконда, чиято дължина достига до 13 м.

13. ДЖУНГЛАТА АМАЗОНКА 2, ВЕНЕЦУЕЛА

Unable to display content. Adobe Flash is required.

В джунглата живеят индианци, които ловуват с дълга тръба, която изстрелва стрели, покрити с отрова. Те са толкова точни, че могат да ударят малка маймуна от 30 метра, а отровата е толкова силна, че може да убие човек в рамките на 5 минути. В тропическите гори растат над 3 000 вида плодове. Има едно езеро, в което има повече видове риба, отколкото във всички европейски реки, но не можете да плувате в него, защото едни от тези видове са пираните.

14. ТРАНСПОРТ, САМОЛЕТ, БРАЗИЛИЯ

Unable to display content. Adobe Flash is required.

15. КЕЙПТАУН, ЮЖНА АФРИКА

 

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Край Кейптаун плуват големи бели акули, които достигат до 7.5 м.Един от най-популярните спортове е ръгби.

16. МЕРКАТ САФАРИ, ЮЖНА АФРИКА

 

Unable to display content. Adobe Flash is required.

 

В Южна Африка има специален проект за опазване на диви сурикати (дребни мангусти). Можете да седнете в непосредствена близост до тях и да ги гледате как извършват ежедневните си дейности. Това е единствената колония сурикати извън пустинята Калахари.

Винаги има определен брой сурикати, които са "охрана", докато другите търсят храна. Те сякаш сканират небето и храстите за заплахи. Ако забележат опасност, те дават кратък сигнал и в миг цялата колония се изпокрива по най-близките входове.

Сурикатите си имат и бавачки. Докато майката е навън в търсене на храна други членове на колонията се грижат за най-малките (без съмнение родителите позволяват на детегледачката да стои с децата до късно, докато гледат филми!)

17. ФРЕЙЗЕРБУРГ, ЮЖНА АФРИКА

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Фрайзербург е селскостопански район, известен с ясно небе, което е идеално за гледане на звездите през нощта (защото е трудно да се направи през деня).
През пролетта оживява с грандиозна гама от цветя, които карат хората да пътуват на дълъг път, за да ги видят.
Ако имате нужда от хубав топъл джемпер за зимата, това може да бъде едно добро място да купите, защотоФрайзенбур е областен център за производство на вълна. 

18. ТРАНСПОРТ, ЮЖНА АФРИКА

Unable to display content. Adobe Flash is required.

19. МАРОАНЦЕТРА, МАДАГАСКАР

 

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Мароанцетра е малък град, намиращ се в един от световните райони за отглеждане на ванилия. Според местния мадагаскарски език, името на града означава "много копия". В околностите се срещат лемури и хамелеони. 

20. БЕФАНДРИАНА, МАДАГАСКАР

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Градът наброява 13 000 жители, заети с отглеждане на ориз. Населението живее мизерно. Широкоразпространените комари пренасят зарази и малария.

21.АНТСОХИХИ, МАДАГАСКАР

 

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Времето тук e горещо. Населението живее бедно, без ток. Често връхлитат тропически циклони, които нанасят огромни щети и хората в продължение на много седмици могат да останат без ток и телефон.

22. ТРАНСПОРТ, САМОЛЕТ, МАДАГАСКАР

 

Unable to display content. Adobe Flash is required.

23. ИГАНГА, УГАНДА

Unable to display content. Adobe Flash is required.

В селището има дом за деца, спонсориран от Global Corporate Challenge. Поради войните и болестите, децата са останали сираци и се отглеждат в този дом.

 

24. КАМПАЛА, УГАНДА

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Кампала е най-големият град и столица на Уганда. Там живеят над 50 племена и разхождайки се по улиците, може да чуете автентична музика, да гледате танци и представления.

25. МЮБЕНДЕ, УГАНДА

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Населението е заето предимно в селското стопанство и отглежда картофи, фасул, царевица, банани, маниока.Учениците в Mubende прекарват седем години в началното училище, четири години в средните училища и две години в гимназията. Децата тръгват на училище след като навършат седем години, така че те са на 21 години, когато напускат гимназията.Учителите са високо ценени в градове като Mubende и обществото гледа на тях като на много важни членове на града.

26.ТРАНСПОРТ, УГАНДА

Unable to display content. Adobe Flash is required.

27. ЕГИПЕТСКИТЕ ПИРАМИДИ, ЕГИПЕТ

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Египетските пирамиди са древни архитектурни структури с форма на пирамида и разположени в Египет. Повечето от тях са построени като гробници на фараоните и техните съпруги по време на Старото царство и Средното царство. Най-ранните известни египетски пирамиди са открити в Сакара (Saqqara), северозападно от Мемфис. Най-стара от тях е пирамидата на Джосер (строена от 2630 до 2611 г. пр.н.е.) по време на Третата династия. Тази пирамида и околният комплекс са дело на архитекта Имхотеп и се считат общо взето за най-старите монументални структури от облицован камък. Най-прочути са пирамидите от некропола в Гиза, в покрайнините на Кайро. Няколко от тях са сред най-големите сгради, строени някога. Най-голямата от тях е Хеопсовата пирамида в Гиза.

28. ДЕЛТАТА НА НИЛ, ЕГИПЕТ

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Делтата е мястото, където река Нил, дълга 6 650 км, се разделя на по-малки реки и потоци и се влива в Средиземно море.Населението издига в култ Бастет, древна жена с глава на котка, дъщеря на бога на слънцето Ра.

29. СУЕЦКИ КАНАЛ, ЕГИПЕТ

 

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Суецкият канал е създаден от хората воден път, който свързва Средиземно море с Червено море. Той е изграден, за да се избегне обикалянето на Цяла Африка, за да се стигне до Европа. Годишно през канала преминават 15 000 кораба. Често биват нападани от пирати.

 

30. ТРАНСПОРТ ЛОДКА, ЕГИПЕТ

 

Unable to display content. Adobe Flash is required.

31. ПОМПЕЙ, ИТАЛИЯ

Unable to display content. Adobe Flash is required.

И ето ни в древния град Помпей, Италия, който е бил напълно унищожен и погребан при изригване на вулкана Везувий! След 2 000 години, археолозите са го преоткрили. Хора, животни, храна са открити в същите пози, както при изригването, само че, обвити в лава.

32. ПЛАНИНАТА АПЕНИНИ, ИТАЛИЯ

Unable to display content. Adobe Flash is required.

33. КОЛИЗЕУМА, ИТАЛИЯ

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Колизеума е античен амфитеатър в Италия, където са се провеждали игри. Животни ( змии, лъвове, тигри, крокодили, носорози, вълци, мечки и дори жирафи) от цялата Римската империя са били довеждани до Колизеума, като жертва, да се борят с гладиатори или затворници на Рим.Под Колизеума, има огромни площи и тунели, където тези животни и затворници са били държани преди събитието!

34. ТРАНСПОРТ, САМОЛЕТ, ИТАЛИЯ

Unable to display content. Adobe Flash is required.

35. ДУВЪР, ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Градът е известен със своите бели скали от тебешир, които могат да се видят отдалеч.Под двореца в Дувър има подземия, в които е функционирала болница по време на Втората световна война.